boekingssites

De macht van boekingssites

De macht van boekingssites als Booking.com is voor veel hard werkende ondernemers een steeds groter probleem aan het worden. Het is vooral de laagsteprijsgarantie die veel hoteleigenaren dwarszit. De hoteleigenaar mag zijn kamers nooit lager aanbieden dan Booking.com aanbiedt. Je kan bijvoorbeeld terugkerende gasten geen betere prijs aanbieden. Verstikkende contracten met laagsteprijsgaranties staan een gezonde bedrijfsvoering van hotels dan ook in de weg.

Macht te ver doorgeslagen

Veel hoteleigenaren gingen met Booking.com en andere bookingssites in zee omdat ze jaren geleden het aantal boekingen zienderogen zagen teruglopen. De oorzaak: veel van hun concurrenten werkten al met boekingssites. Daarnaast is de hotelier geen internetdeskundige. In de beginjaren was de site Booking.com dan ook een heuse aanwinst voor hoteleigenaren. Voor kamers die niet konden worden verhuurd, werden langs deze weg vaak toch nog gasten gevonden. In de beginjaren was de site een heuse aanwinst voor hoteleigenaren. Alleen is de macht van dergelijke boekingssites te ver doorgeslagen. Ze eisen dat ze kamers voor de laagste prijs mogen aanbieden en dat werkt verstikkend. Voor veel hoteleigenaren zijn de grote boekingssites inmiddels een noodzakelijk kwaad en kunnen ze helaas niet meer zonder. Rob Hermans van de Fletcher Hotels, een keten met ruim zestig hotels in Nederland, geeft aan dat Booking.com inmiddels zo groot is dat ze daarmee ook de macht in handen hebben. 

Tik op de vingers

De Duitse kartelwaakhond tikte Booking.com al op de vingers. Volgens het Bundeskartellamt verstoort Booking.com de concurrentieverhoudingen. Ook Koninklijke Horeca Nederland roept toezichthouder ACM ertoe op de macht van boekingssites terug te dringen.

De ACM drong er in 2014 samen met negen andere Europese toezichthouders op aan dat de twee giganten in het onlinehotelaanbod hun voorwaarden moesten aanpassen. Die verboden hotels namelijk om kamers voor lagere prijzen aan te bieden dan via hun platformen. Hierdoor stokte de concurrentie.

Booking.com en Expedia kregen beiden een tik op de vingers en dat heeft gewerkt. Hiermee is de concurrentie tussen sites die hotelovernachtingen aanbieden vergroot, wat de prijs voor klanten ten goede komt. 

Na de ingreep van de consumentenwaakhonden kunnen hotels nu overnachtingen aanbieden op meerdere, concurrerende hotelvergelijkingssites. De hotels mogen alleen nog geen goedkopere aanbiedingen op hun eigen website zetten, om te voorkomen dat ze gratis meeliften op de inspanningen van Booking.com en Expedia.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email